Opintolaina on laina, jonka vakuuttajana on valtio. Tämä merkitsee sitä, että ottaaksesi opintolainaa ei sinun ole pakko hankkia toisia takaajia. Opintolainan takaus valtiolta on osa opiskelijalle myönnettävää tukea. Valtiontakaus on voimassa oleva maksimissaan kolmekymmentä vuotta ensimmäisen erän saamisesta. 

Opintotuki koostuu näistä tekijöistä: asumislisästä, opintotuesta, opintolainasta ja ateriatuesta. Opintotuen tehtävänä on varmistaa opiskelijan toimeentulo opintojen aikana. 

Kelle opintolainaa on mahdollista maksaa 

Lainan vakuuden on mahdollista saada opintotukea tai sitten aikuiskoulutustukea nostava tutkinnon suorittaja. Valtion takamaa lainaa ei tarvitse nostaa, vaikka saisikin opintorahaa ja asumislisää. Siinä tapauksessa, että opintolaina on polttava asia niin tulisi ehdottomasti käydä läpi paremmin miten hyvä opintolaina myönnetään

Opiskelija ei kykene saamaan takausta opintolainalle, siinä tilanteessa kun hänellä on häiriömerkintä luottotiedoissa. Tosin tilannetta katsotaan tapauksen mukaan. Tällöin päätös on riippuvainen merkinnän piirteistä sekä myös siitä, kuinka kauan aikaa merkinnästä on kulunut aikaa. Takausta opintolainalle ei ole mahdollista saada, mikäli valtio on joutunut maksamaan aikaisempia velkoja takaajan saappaissa.

Opintolainan pyytäminen, lainaaminen ja kuolettaminen 

Kuten sanottua, opintolainan takaajana toimii valtio. Tästä huolimatta se ei tarkoita sitä, jotta opintolainaa haetaan valtion virastolta, kuten Kelalta. Lainaa haetaa tietysti sieltä, mistä muutkin rahalainat eli pankista. Pankeilla on tarjonnassa opintoihin lainaa, mistä syystä halvimpien korkovaihtoehtojen ja sopimusten tekeminen jää tutkinnon suorittajan vastuulle. Lainan hakijan ei täydy välittää ratkaisua opintolainan takauksen myöntämisestä, koska lainan tarjoavat pankit löytävät todisteen takauksesta sähköisistä järjestelmistään. Opintolainan myöntäjä päättää tilanteen mukaan, antaako lainan vai ei. Lainapäätökselle tulee hyväksyntä käytännössä aina, milloin vain lainan ehdot täyttyvät. 

opintolaina korko

Opiskelijalla on nostettavissa 300 euroa opintolainaa per tukikuukausi. Kuten kaikki muutkin lainat, pitää myös opintolaina lyhentää pois. Velan takaisin maksu aloitetaan normaalisti muutaman vuoden kuluttua tutkinnon suorittamisesta. Tarkemmista takaisinmaksuun liittyvistä tekijöistä olisi hyvä neuvotella pankin kanssa. Mikäli lainanottaja on hoitanut opiskelut aikataulujen mukaan, voi hän hyödyntää verotuksessa lainavähennystä. Opiskelijan täytyy silloin olla aloittanut opintonsa lukuvuoden 2005-2006 jälkeen. Opintolainavähennyksen yhteissummaksi otetaan 30 prosenttia 2500 euron lainamäärän ylittävästä osasta.

Lisää tietoa wikipediassa http://fi.wikipedia.org/wiki/Opintolaina

Millä tavalla korot opintolainalle toimii lyhyesti 

Opintolainan hakemisen yksi tärkeimpiä mielenkiinnon herättävistä tekijöistä on korko lainalle. Lainan korot ovat eri suuruisia eri pankeissa, sen takia lainan ottajan tulisi olla valppaana ja katsoa läpi pankkien ehdottamia lainan korkoja. Hintahaitaria saattaa olla vähän eri pankkien välillä. Opintolainaa tarjoavilla pankeilla on usein opintoa varten myönnetyn lainan kanssa erilaisia korkoa koskevia käytäntöjä. Yleensä velkaan laitetaan lainan antajan käyttämä viite - ja markkinakorko, mikä on normaalisti 12kk tai 3kk Euribor. Pankkien ottaman viitekoron suuruuden löytää pankin materiaaleista. Euriborin, EU-maiden yhdessä sovitun viitekoron, hetken suuruuden pystyy tarkistaa muunmuassa Googlen haun avulla.

Opiskeluaikana maksat itse opintolainan tarjoajalle 1% korkoa. Jäljelle jäävä osa lainan korosta liitetään lainan loppusummaan, mikä tarkoittaa pääomittamista. Mikäli nyt maksuun tuleva koron määrä on alle 15 €, pääomitetaan koko koron summa. 

 

Kokeillaan pääommistamista yksinkertaisen esimerkin kautta:
Nostat 1900 euroa velkaa ja korko on yhteensä 6%. Silloin korkoa maksat opiskelujen ajan yhden prosentin ja yli menevät viisi prosenttia plussataan opintolainan loppusummaan, ns. pääomitetaan. Näin laina kasvaa pikkuhiljaa. Älä luule, että kyseessä on pankkien petos sinua vastaan, vaan yksinkertaisesti näin asian järjestäminen huojentaa rutiinejasi opintojen aikana.

Lainan korko, mikä on pääomitettu voidaan vähentää verotuksessa. Silloin kun hoitanut opintosi määräajassa, voit saada opintolainavähennystä valmistumisen tehtyä.

Lue lisää sivuilta http://www.opintolaina.info